Alkujargonit
Useimmille finanssilaisille hallituksen jäsenien tehtävänimikkeet kertovat jo melko hyvin, mitä kyseinen rooli todennäköisesti pitää sisällään. On melko selvää, että esimerkiksi talousvastaava huolehtii yhdistyksen rahoista ja julkaisuvastaava on päävastuussa Egonomista. Monelle rivijäsenelle saattaa kuitenkin olla melko epäselvää, mitä kv- ja alumnivastaava tekee. Itse asiassa tässä vaiheessa vuotta uskaltaa jo paljastaa ettei välttämättä allekirjoittaneellakaan ollut täysin päivänselvää kuvaa pestistä hallitusvuoden alkaessa ihan jo senkin takia, että kyseinen yhdistelmärooli on ollut tänä vuonna ensimmäistä kertaa käytössä. Seuraavaksi aionkin hieman avata, mitä rooliini Finanssin hallituksessa pitää sisällään, mitä on tehty ja mitä on vielä suunnitelmissa loppuvuoden ajaksi.
Kansainvälisiä juttuja – Kumppanikorkeakoulua ja vaihtareita
Kansainvälisissä asioissa päällimmäisenä on ollut Finanssin toimintasuunnitelmassakin mainittu Pohjoismaisen kumppanuuskorkeakoulun etsiminen ja yhteistyön aloittaminen. Tehtävä osoittautuikin hieman hankalammaksi kuin olin ajatellut, sillä lukuisiin yhteydenottoihin eri kanavien kautta oli yllättävän vaikea saada vastausta. Tässäkin tilanteessa ratkaisuksi osoittautui jo melko ”väsyneeksi” fraasiksi käynyt verkostoituminen, sillä eräs meidän järjestömme vanha hallituslainen oli tutustunut kyseisen kumppanijärjestön entiseen puheenjohtajaan vaihdon aikana ja tätä kautta yhteys avautuikin loppuen lopuksi. Nooralle kiitokset tästä! Kuluvan syksyn aikana olemme puhuneet mahdollisesta yhteistyöstä ruotsalaisen Linnén yliopiston (Linnaeus University) Växjön kampuksen EHVS- opiskelija-ainejärjestön kanssa. Mitä yhteistyö tulisi sitten käytännössä olemaan? Kutsuimme heidät tutustumaan Finanssin toimintaan ja samalla osallistumaan meidän vuosijuhlille tänä syksynä. Heillä on kuitenkin yksi vuoden suurimmista omista tapahtumista samaan aikaan, joten he eivät valitettavasti pääse osallistumaan vuosijuhlillemme. Pohdimme vielä muita vaihtoehtoja aloittaa yhteistyö jo tämän vuoden aikana tai viimeistään ensi vuonna. Tarkoitus olisi oppia puolin ja toisin parhaita keinoja viedä ainejärjestöjämme eteenpäin ja saada uusia ideoita, joilla voimme kehittää toimintaamme.
Yksi projektin haasteista onkin ollut yrittää löytää muista maista yhtä aktiivista opiskelija-ainejärjestötoimintaa kuin Suomesta. Olenkin tullut siihen lopputulokseen, että Suomi on melko ainutlaatuinen paikka tässä suhteessa. Tuntuu siltä ettei missään muualla ole yhtä aktiivista järjestötoimintaa yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa kuin Suomessa. Tämä käsitys on vain vahvistunut, kun on jutellut aiheesta Finanssin vaihtareiden kanssa. Tämä ei silti tarkoita sitä ettemme voisi oppia muiltakin uutta. Olemme kuitenkin erittäin etuoikeutetussa asemassa siinä suhteessa, että meiltä löytyy hyvin aktiivista porukkaa ympäri Suomen, jotka jaksavat viedä yliopistokaupunkien opiskelijaelämää omalla työpanoksellaan eteenpäin.
Toinen päähaaste kansainvälisissä asioissa on ollut vaihtareiden saaminen mukaan Finanssin toimintaan. Kv-asioissa minulla on ollut onnekseni apuna Heidi Kippola, jonka kanssa olemme yhdessä järjestäneet vaihtareille ohjelmaa ja tapahtumia, joilla olemme pyrkineet saamaan vaihtareita mukaan toimintaamme. Kevään aikana vaihtarit olivatkin hyvin innoissaan Finanssin aktiviteeteistä sekä ylipäätänsä ainejärjestöstämme. Tästä osoituksena esimerkiksi kaikki kevään vaihtarimme halusivat liittyä Finanssin kannatusjäseniksi sekä ostaa ainejärjestömme violetit haalarit. He myös osallistuivat lähes poikkeuksetta haalaribileisiin sekä muihin tapahtumiin, joissa esteenä ei ollut kielimuuri. Myöskään syksyn vaihtarien kohdalla ei ole tapahtunut muutosta. He ovat olleet hyvin innoissaan Finanssin toiminnasta. Tästä esimerkkinä he muun muassa osallistuivat sankoin joukoin perinteiseen fuksisuunnistukseen. Kevään vaihtareilta kerätyn palautteen perusteella, he olivat erittäin tyytyväisiä Finanssin toimintaan ja kokivat Finanssin vaihtaritoiminnan tärkeäksi varsinkin vaihtonsa alkupuolella.
Agendalla on ollut myös Finanssin englanninkielisten nettisivujen päivittämistä sekä fuksioppaan kaltaisen vaihtarioppaan rakenteen suunnittelua.
Alumnihommat
Yksi alumnivastaavan päätehtävistä on olla mukana järjestämässä kauppakorkeakoulusta valmistuvien valmistujaisia yhdessä tiedekunnan väen kanssa. Noin kymmenen vuoden tauon jälkeen, vuosi 2014 on nyt ollut toinen, kun kauppakorkeakoulu on järjestänyt valmistuville juhlatilaisuuden. Valmistujaisten osallistujamäärä on kevään juhlien perusteella ollut selvästi positiivisessa nousussa. Tämän kevään juhlassa porukkaa oli yhteensä lähestulkoon 100, joten valmistujaiset alkaa pikku hiljaa saamaan opiskelijoiden keskuudessa ansaitsemaansa huomiota ja uskon hartaasti, että vielä jonain päivänä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun valmistujaiset on merkattu lähestulkoon kaikkien valmistuvien kalenteriin isoin kirjaimin.
Tänä syksynä on myös tarkoitus järjestää viime vuonna suuren suosion saanut alumnien urapolut-seminaari, jossa entiset tiedekuntamme opiskelijat tulevat kertomaan, kuinka he ovat edenneet urallaan ja minkälaisia mahdollisuuksia tutkintomme antaa meille tulevaisuudessa.
Olemme olleet puheenjohtajamme Niklaksen kanssa myös mukana lähentämässä kolmikantayhteistyötä Finanssin, tiedekunnan sekä Oulun Ekonomien välillä. Olemme puhuneet myös mahdollisuudesta järjestää yhteinen tapahtuma tulevaisuudessa, mistä olisi kaikille osapuolille tasapuolisesti hyötyä. Siitä kuulette lisää myöhemmin. On myös ollut erittäin ilahduttavaa nähdä, kuinka Oulun Ekonomit ovat omalla panoksellaan pyrkineet lähentämään valmistuneiden ja opiskelijoiden suhteita osallistumalla useisiin meidän tapahtumiin, kuten esimerkiksi vappupiknikille, vuosijuhlille sekä viimeisimpänä fuksisuunnistukseen yhden rastinpitäjinä.
Yleinen habitus
Hallitustyöskentelyyn kuuluu myös monenlaisia etu-oikeuksia, joita ei pääse mitenkään muuten kokemaan, kun olemalla ”ytimessä.” Itse olen nauttinut suuresti kuluvan vuoden aikana tapahtumista, joissa olemme päässeet tutustumaan myös muiden kaupunkien kylterihallituksiin, kuten muiden ainejärjestöjen vuosijuhlat, kylterihallitusten kesäkokous sekä sefe- ja kylteripäivät. Vaikkakaan hallitustyöskentelystä ei makseta palkkaa, on siitä saatavat kokemukset kultaakin kalliimpia.
Hallituksessa on mahdollista kehittää yhdistyksen toimintaa myös muilla saroilla, kuin vain omaan pestiin kuuluvilla asioilla. Itse olen esimerkiksi tämän kesän aikana ottanut projektikseni hankkia Finanssille omat tyylikkäät kaulahuivit. Huivit on nyt tilattu ja ne saapuvat kiltikselle lokakuun alkupuolella. Oman huivin voi tilata nyt intranetin kautta! http://finanssidev.toukohosting.eu/intra/tapahtumat.php
Lopuksi haluan toivottaa vielä kaikille finanssilaisille erittäin menestyksekästä ja tapahtumarikasta syksyä sekä toivottaa kaikki fuksit mukaan Finanssin toimintaan! Jokaiselle löytyy varmasti jotain itseään kiinnostavaa hommaa, jolla voi edesauttaa ainutlaatuisen suomalaisen ainejärjestötoimintamme viemistä entistä korkeammalle tasolle.
PS. Seuraa Finanssi Ry:tä somessa! Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn… Mitä näitä nyt on… Kaikki tulille.
PSS. Alla olevasta yhdestä kaikkien aikojen huikeimmasta musiikkivideosta kannattaa myös käydä nappaamassa parhaat vinkit kavereiden päänmenoksi seuraavaan darra-aamuun…
https://www.youtube.com/watch?v=L0TvnWRSyr4
Br, Samppa
Kirjoittaja Samuli Tala toimii tällä hetkellä Finanssi Ry:n hallituksen Kv- ja Alumnivastaavana. Hän on lahtelainen 4. vuoden johtamisen pääaineopiskelija, jonka intohimoihin kuuluu mm. jalkapallo, pillifarkut sekä vaihtoehtomusiikki.