Vuosi on lähtenyt varmasti monilla meistä hyvin vauhdikkaasti käyntiin. Opintojen ja normaalin arjen pariin palaamisen lisäksi alkuvuosi on tuonut mukanaan kesätyöhakusesongin. Vaikka tammikuu onkin jo takana päin, ei ole syytä huoleen, vaikka et olisikaan vielä löytänyt itsellesi kesätyöpaikkaa. Vielä ei ole liian myöhäistä!
Tähän blogikirjoitukseen olen koonnut omat vinkkini kesätyönhakua varten. Toivottavasti nämä tärpit auttavat teitä nappaamaan unelmienne kesätyön!
Voi hyvin kesätyöhakusesongin keskellä
Ensimmäinen asia, joka kesätyönhaussa tulee ottaa huomioon, on oma hyvinvointi ja jaksaminen.
Työnhaku on monesti stressaavaa ja aikaa vievää puuhaa. Kesätyönhakusesongin aikaan opintojen, harrastuksien ja ihmissuhteiden ylläpitämisen oheen pitäisi löytää jostain aikaa myös töiden hakemiselle. Samalla tulisi huolehtia siitä, ettei uuvuta itseään liikaa. Tämän takia kesätyönhakua kannattaa tehdä suunnitelmallisesti ja siihen täytyy varata tarpeeksi aikaa. Kun olet erikseen varannut aikaa työnhakuun, siihen on helpompi keskittyä ja olla ajattelematta muita asioita mitä sinun pitäisi saada hoidettua.
Kylterin työnhaun palvelu on apunasi kesätyönhaussa
Jos mietit, mistä saat käytännön vinkkejä työnhaun suunnitteluun sekä työnhakuun liittyvän stressin- ja ajanhallintaan, kannattaa käydä kirjautumassa Kylterin työnhaun palveluun! Sieltä löydät käytännön vinkkejä näihin teemoihin liittyen. Kylterin työnhaun palvelusta saat myös paljon muita vinkkejä työnhakuun. Palvelusta löydät monenlaisia toiminnallisia harjoituksia, konkreettisia neuvoja työnhakuun sekä vuorovaikutuksellisia osioita. Sisällöt käsittelevät esimerkiksi cv:n ja hakemuksen kirjoittamista, työhaastatteluun valmistautumista sekä oman osaamisen tunnistamista ja sanoittamista. Sisällön palveluun ovat luoneet ammattitaitoiset Suomen Ekonomien asiantuntijat. Kannattaa siis käydä tsekkaamassa palvelun sisällöt, mikäli et sitä vielä ole tehnyt!
Tämän linkin kautta pääset kirjautumaan Kylterin työnhaun palveluun: https://elounge.ekonomit.fi/pages/palvelut/kylterin-tyonhaun-palvelu
Muista myös piilotyönhaku
Avointen työpaikkojen lisäksi sinun kannattaa pyrkiä hakemaan myös piilotyöpaikkoja. Piilotyöpaikat ovat työtilaisuuksia, johon ei syystä tai toisesta haeta työntekijää julkisella ilmoituksella. Tutkimusten mukaan jopa 80 % kaikista työpaikoista menevät ns. tiskin alta, eli ne eivät tule julkiseen hakuun lainkaan. Monesti uusi piilotyöpaikka saattaa syntyä, kun sopiva kandidaatti tarjoaa osaamistaan yritykselle oikeaan aikaan. Piilotyönhaku kannattaa, sillä julkiseen hakuun tulevissa kesätyöpaikoissa voi olla jopa satoja hakijoita. Piilotyöpaikkaa hakiessa sen sijaan saatat olla ainoa hakija, jolloin sinulla on parempi mahdollisuus päästä rekrytointiprosessissa eteenpäin.
Ennen kuin suuntaat katseesi piilotyöhakuun, on kuitenkin tärkeää, että selkiytät itsellesi, minkälaisissa tehtävissä haluat työskennellä sekä millaista osaamista pystyt tarjoamaan potentiaalisille työnantajille. Tarkemmat vinkit piilotyönhakuun sekä potentiaalisten työnantajien kontaktoimiseen löydät Kylterin työnhaun palvelusta.
KylteriPlus-jäsenenä saat lisäapua työnhakuun
KylteriPlus-jäsenenä saat käyttöösi lisäpalveluita, jotka tukevat sinua kesätyöhaussa. KylteriPlus avaa sinulle pääsyn henkilökohtaiseen CV:n ja työnhaun sparraukseen, jossa Ekonomien uravalmentaja auttaa sinua tunnistamaan osaamisesi ja hiomaan CV:n ja työhakemuksen timanttiseen kuntoon. Työnhaun sparrauksen kautta saat käyttöösi myös Vainu-yritystietokannan, jonka kautta voit etsiä potentiaalisia yrityksiä piilotyönhakua ajatellen.
Nämä ja kaikki muut KylteriPlus-jäsenyyden edut saat käyttöösi 25 eurolla/vuosi.
Lisätietoja KylteriPlussasta löydät täältä:
https://www.ekonomit.fi/jasenyys/kylteriplus-lisapalvelupaketti
Suomen Ekonomien palkkasuositukset
Jos rekrytointiprosessin yhteydessä sinulta kysytään palkkatoivetta, niin sopivan palkan määrittelyssä kannattaa käyttää tukena Suomen Ekonomien kesätyöpalkkasuosituksia. Otathan kuitenkin huomioon, että kesätyöpalkkasuositukset ovat nimenomaan suosituksia, eivätkä ne ole ehdottomia palkkaminimejä. Joillain toimialoilla toimihenkilöiden palkkaus perustuu työehtosopimuksissa sovittuihin taulukkopalkkoihin tai harjoitteluajan palkkoihin, jotka saattavat olla palkkasuosituksia pienempiä. Kesätyöpalkkasuositukset antavat sinulle kuitenkin suuntaa siihen, minkä suuruista palkkaa sinun kannattaa työnantajaltasi pyytää.
Suomen Ekonomien kesätyöpalkkasuositukset löydät täältä:
https://www.ekonomit.fi/tyoelaman-tietopankki/palkka/palkkasuositukset
Toivottavasti näiden vinkkien saattelemana saat uutta energiaa kesätyönhakuun! Jos sinulla on kysyttävää työnhausta tai vaikka Ekonomien palveluista, ole rohkeasti minuun yhteyksissä!
Tsemppiä työnhakuun ja nähdään tapahtumissa!
Julius Palomäki
Oulun kylteriyhdyshenkilö
julius.palomaki@ekonomit.fi
+358 40 652 3622
Instagram: @oulunkylli