Skip to main content
2023Yleinen

Finanssilaiset vaihdossa – 2/2

Joka vuosi useat finanssilaiset lähtevät rohkeasti kohti tuntematonta, niin Euroopan sisällä kuin myös ulkopuolella. Vaihto-opiskelu on erittäin yleistä ja suositeltavaa kauppakorkeakoulun opiskelijoille, ja tässä blogisarjassa muutamat finanssilaiset pääsevät kertomaan omia kokemuksiaan vaihdosta! Lisätietoa vaihto-opinnoista löydät Oulun yliopiston sivuilta. https://www.oulu.fi/fi/opiskelijalle/vaihto-opiskelu  

Tässä postauksessa keskitytään kuulemaan finanssilaisia, jotka suorittivat vaihtonsa Euroopan rajojen ulkopuolella.  

Vaihtokokemuksista on aina mahtavaa kuulla lisää, ja tarinat usein kiinnostavat kanssa opiskelijoita. Jos sinulla on mielessä juttuja, mistä haluaisit päästä kertomaan Finanssin kanavissa ole rohkeasti yhteydessä viestintävastaava@finanssi.org tai vaikka Instagramissa! 

 

Aleksi, University of North Carolina, Greensboro, Yhdysvallat 

Miksi valitsit juuri tämän vaihtokohteen? 

Itsellä kohteen valintaan vaikutti mukavan lämmin ilmasto, sekä tiivis yhteistyö Oulun Yliopiston ja vaihtoyliopiston välillä. Mielestäni myös kaupungin keskeinen sijainti itärannikolla oli plussaa.  

UNCG oli kiva yliopisto, kampus oli nätti ja turvallisen oloinen. Kovana urheilufanina olisin kaivannut vähän enemmän collegeurheilumeininkiä, UNCG oli enemmän ns. ”taideyliopisto”. 

 

Mitkä ovat asioita, jotka opit vaihdossa? 

Vaihdossa oli mukava päästä kokeilemaan erilaista opiskelutyyliä, ja opiskelu onkin jenkeissä paljon enemmän ”lukionomaista” sisältäen läsnäolopakkoa ja jatkuvia tehtävien palautuksia. Itselle tällainen opiskelutyyli oli oikein sopivaa ja oikeastaan tehokkaampaa kuin normaalisti jäätävä grindaaminen viikko ennen tenttiä. 

Opin erityisesti matkoja järjestäessä suunnittelemaan ja aikatauluttamaan asioita entistä paremmin. 

 

Mitä vinkkejä haluaisit kuulla ennen vaihtoa? 

Ainakin vielä viime syksynä oli paljon helpompi prosessi saada viisumi, jos oli käynyt jo aiemmin jenkeissä. Suomeen viisumihaastattelujonot olivat Euroopan pisimpiä, ja pari muuta jenkkeihin tullutta opiskelijaa kävikin hakemassa omansa Virosta. Viisumien kanssa kannattaa siis todella olla ajoissa liikkeellä! Jos samaan kohteeseen on lähdössä muita finanssilaisia, kannattaa rohkeasti olla heihin yhteyksissä, lähtöprosessi ja lomakkeiden värkkääminen oli huomattavasti mukavampi hoitaa yhdessä.  

Lisäksi huomionarvoista on, että Yhdysvalloissa on erittäin kallista. Erityisesti jos haluaa käydä urheilutapahtumissa/huvipuistoissa, siihen pitää varata reippaasti rahaa. Kannattaa myös hakea rohkeasti erilaisia apurahoja. Extra vinkkinä kannattaa jättää kurssien loputtua aikaa ainakin pari viikkoa lomailuun. 

 

Mitä muuta haluaisit vielä kertoa? 

Kannattaa käydä vaihdossa!! Siellä oppii aika paljon itsestään, ja se on ainutkertainen mahdollisuus asua pikku pätkä ulkomailla suhteellisen helposti. Jos joku miettii UNCGseen hakua, saa slaidata IG dmiin!

 

Aleksin kuva

 

Jasmiina, University of Canberra, Canberra, Australia 

Miksi valitsit juuri tämän vaihtokohteen? 

Haluaisin kauas ja johonkin vähän erilaiseen vaihtokohteeseen. Australia on aina kiinnostanut ja halusin laittaa itseni täysin uuteen ympäristöön. Kielimuuria ei oikeastaan ollut, koska virallisena kielenä on englanti. Australiassa on vaikka mitä tehtävää ja nähtävää, ja olin todella tyytyväinen valintaan! Paikalliset olivat todella ystävällisiä, ja elämänasenne oli todella positiivinen. Myös yliopisto oli kiva, ja jokaiseen asiaan löytyi aina tarvittaessa apua. 

 

Mitkä ovat asioita, jotka opit vaihdossa? 

Olen aina ollut ulospäinsuuntautunut henkilö, mutta tämä piirre vahvistui entisestään vaihdon aikana. Opin entistä rohkeammaksi ja spontaanimmaksi. Kielitaito ja rohkeus puhua englantia miettimättä kehittyi. Kieliopin miettimiseen ei tarvinnut käyttää ajatusta, puhui vain menemään! Myös kulttuurien tietämys kasvoi huimasti, Australia on todella kansainvälinen ja monikulttuurinen maa. 

 

Mitä vinkkejä haluaisit kuulla ennen vaihtoa? 

Australiassakin voi olla hyvinkin kylmä! Ota mukaan kunnon takki, jos menet vaihtoon, kun Australiassa on talvi. Yleisesti myös kesäisin yöt ovat kylmiä. 

Etukäteen kannattaa suunnitella missä haluaa käydä. Nähtävää on niin paljon, ettei aika riitä kaikkeen pitkien välimatkojen vuoksi. Suosittelen yhdistelmään yhteen reissuun mahdollisimman monta paikkaa. Suunnittelu on avain Australiassa reissaamiseen. 

Vinkki: Yliopisto järjestää surffausleirin! Kannattaa ehdottomasti lähteä.  

 

Mitä muuta haluaisit vielä kertoa? 

Oli elämäni parasta aikaa! Aion hakea Australiaan myös maisterivaiheen vaihtoon, ja suosittelen jokaiselle, jota kiinnostaa yhtään. 

 

Jasmiinan kuva

 

Niina, Yokohama City University, Yokohama, Japani 

Miksi valitsit juuri tämän vaihtokohteen? 

Olin lukion aikana vaihdossa Japanissa Osakassa vuoden ajan, joten halusin päästä palauttelemaan kielitaitoa ja tutustumaan uuteen alueeseen. Yokohama oli täydellinen vaihtoehto ihan Tokion vieressä. Vaihtojakso Japanissa oli melko pitkä, ja olin vaihdossa 12.9.2022- 13.3.2023.  

 

Mitkä ovat asioita, jotka opit vaihdossa? 

Tärkeimpänä asiana opin nauttimaan täysin omasta ajasta ja ottamaan arjesta enemmän irti. Lisäksi kielitaito kehittyi totta kai.  

 

Mitä vinkkejä haluaisit kuulla ennen vaihtoa? 

Japanissa yliopistoissa on paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia, joten kursseja valitessa kannattaa huomioida, että aikaa riittää kaikelle. Luentoja järjestetään myös lauantaisin, mutta suosittelen pyrkimään välttämään tällaiset kurssit. Näin ollen viikonloput pysyvät viikonloppuna!  

 

Mitä muuta haluaisit vielä kertoa? 

Japanissa on loputtomasti mielenkiintoisia paikkoja ja uusia juttuja! Suosittelen rohkeasti lähtemään kaukovaihtoon, tai vaan joskus vierailemaan Japanissa. Japanin kielen alkeilla pärjää jo pitkälle. 

 

Niinan kuva