Skip to main content
2023Yleinen

Finanssilaiset vaihdossa – 1/2

Joka vuosi useat finanssilaiset lähtevät rohkeasti kohti tuntematonta, niin Euroopan sisällä kuin myös sen rajojen ulkopuolella. Vaihto-opiskelu on erittäin yleistä ja suositeltavaa kauppakorkeakoulun opiskelijoille, ja tässä blogisarjassa muutamat finanssilaiset pääsevät kertomaan omia kokemuksiaan vaihdosta. Lisätietoa vaihto-opinnoista löydät Oulun yliopiston sivuilta. https://www.oulu.fi/fi/opiskelijalle/vaihto-opiskelu  

Tässä postauksessa keskitytään Euroopan sisällä vaihdon suorittaneiden finanssilaisten kokemuksiin. 

Vaihtokokemuksista on aina kiva kuulla lisää, ja tarinat usein kiinnostavat kanssa opiskelijoita. Jos sinulla on mielessä juttuja, mistä haluaisit päästä kertomaan Finanssin kanavissa ole rohkeasti yhteydessä viestintävastaava@finanssi.org tai vaikka Instagramissa! 

 

Santra, Universidade de Vigo, Vigo, Espanja 

 

Miksi valitsit juuri tämän vaihtokohteen? 

Kohteen valintaan vaikutti espanjan kielen osaaminen, ja halusin parantaa omaa kielitaitoani. Vigo ei ole kovin suuri kaupunki, mutta se sijaitsee merenrannalla ja ympäriltä löytyy paljon luontoa. Lisäksi olin kuullut paljon hyvää Vigosta. Olin tyytyväinen valintaani! 

 

Mitkä ovat asioita, jotka opit vaihdossa? 

Totta kai kielitaito parani huomattavasti, niin espanjan kuin myös englannin osalta. Opin, että elämässä pärjää huomattavasti vähemmällä materialla kuin mitä kotona on tottunut. Vaihdon jälkeen olenkin karsinut esimerkiksi vaatteita reilusti.  

Huomasin, miten helppoa matkustaminen on Euroopassa, ja opin arvostamaan tätä enemmän. Lisäksi arvostus Suomea kohtaan kasvoi huomattavasti. Minä-pystyvyys vahvistui, luottamus itseensä kasvoi todella paljon, ja tiedän että selviän nyt missä vain, vaikka elämä pitäisi aloittaa ”tyhjästä”. 

 

Mitä vinkkejä haluaisit kuulla ennen vaihtoa? 

Muista nauttia jokaisesta hetkestä, oli se sitten hyvä tai huono! Kokemus on ainutlaatuinen, joten elä hetkessä ja ota siitä kaikki irti. Muista myös, että kaikki asiat järjestyvät aina. Itse sain esimerkiksi lopullisen asunnon vasta paikan päällä. 

 

Mitä muuta haluaisit vielä kertoa? 

Suosittelen vaihtoon lähtemistä aivan jokaiselle. Valitse kohde, joka vetää puoleensa, vaikka et tietäisi siitä mitään ennen vaihtoa. Ja muista luottaa itseesi! 

 

Santran kuva

Roni, HEC Liège Management School – University of Liège, Liège, Belgia 

 

Miksi valitsit juuri tämän vaihtokohteen? 

Valintaan vaikutti hyvä sijainti, Belgiasta pääsee helposti matkustamaan naapurimaihin. En ollut aiemmin käynyt, mikä oli myös yksi valintaan vaikuttaneista asioista. Kurssitarjonta vaikutti lisäksi mielenkiintoiselle. 

Olin tyytyväinen valintaan, opiskelijakulttuuria ja tapahtumia oli paljon tarjolla, ja koulussa oli yli 500 vaihtaria, joten kavereita oli helppo löytää. 

 

Mitkä ovat asioita, jotka opit vaihdossa? 

Itsevarmuus englannin puhumiseen kasvoi todella paljon ja sen puhuminen alkoi tulla selkärangasta. Vaihdossa oppii pärjäämään uudessa ympäristössä uusien ihmisten kanssa, mikä on todella hyvä taito elämässä. Uraa ajatellen englannin kieli on tosi tärkeä asia, ja työskentely ulkomailla alkoi kiinnostaa! 

 

Mitä vinkkejä haluaisit kuulla ennen vaihtoa? 

Majoitusta kannattaa alkaa etsimään heti!! Suosittelen ottamaan suomalaisia ruokia ja herkkuja mukaan, niitä voi itse syödä tai tarjota uusille kavereille. Minttuviina maistui monille vaihtareille. 

Huijareita kannattaa varoa. Itse jouduin Facebook-tapahtuma huijauksen uhriksi, netissä myytiin siis lippuja vaihtareille suunnattuun Welcome Week Festival -tapahtumaan, jota ei oikeasti ollut edes olemassa. Belgiassa on myös paljon varkaita, joka kannattaa ottaa huomioon. 

 

Mitä muuta haluaisit vielä kertoa? 

Opiskelijavaihto oli parhaat viisi kuukautta minun opiskelijaelämäni aikana. Vaihto on erinomainen mahdollisuus lähteä ulkomaille opiskelemaan, näkemään ja kokemaan uutta samalle tutustuen uusiin ihmisiin eri puolilta maailmaa. 

 

Ronin kuva

 

Helmi, Siennan Yliopisto, Toscana, Italia

 

Miksi valitsit juuri tämän vaihtokohteen? 

Valitsin kohteen, koska Italian kulttuuri ja eri kaupungit ovat aina kiinnostaneet, vaihdossa pääsi hyvin reissaamaan ympäri Italiaa ja syömään pizzaa. Sienan yliopisto tarjosi runsaasti kauppatieteiden kursseja. Olin hyvin tyytyväinen valintaani, Sienan kaupunki on pieni, mutta siellä on useita satoja Erasmus opiskelijoita, sieltä löytyy kaikki tarvittava ja sieltä pääsee helposti myös matkustamaan. 

 

Mitkä ovat asioita, jotka opit vaihdossa? 

Eniten vaihdossa opin elämästä ja itsestäni. Italiassa asunnon kanssa oli hieman ongelmia ja niihin ratkaisut sai keksiä itse. Myös joulun viettäminen yksin ulkomailla oli erilainen kokemus.  

Vaihdosta sain paljon rohkeutta, avoimuutta, kavereita ja englannin kieli kehittyi todella paljon. Koulujutut hoituivat siinä samalla sivussa, vaikka keskittyi elämään samalla rennolla asenteella kuin italialaiset. 

 

Mitä vinkkejä haluaisit kuulla ennen vaihtoa? 

Italiassa moni asia tehdään vähän sinnepäin ja varsinkin viralliset asiat hoidetaan todella hitaasti ja ne edellyttävät usein paikan päällä käymistä. Eli vinkkinä se, että kannattaa ennakoida, jos pitää joku asia saada hoidettua tiettyyn päivään mennessä.  

Vaikka kuvittelisi, että Italia on lämmin maa, niin asunnot ovat kylmiä ja alkeellisia. Mielestäni kuitenkin Italian sää ja ruoka kompensoivat näitä hyvin. Italiassa oli paljon suullisia tenttejä, mutta niitä ei kannata jännittää etukäteen ja se on niin pieni osa koko vaihtoa, että sen takia ei kannata olla lähtemättä. 

 

Mitä muuta haluaisit vielä kertoa? 

Vaihto oli huippu kokemus ja paljon olisi jäänyt kokematta, jos en olisi uskaltanut lähteä! Vaikka vaihto ei tuntuisi omalta jutulta, kannattaa silti lähteä kokeilemaan ja jos on vaikka epävarma omasta englannin taidosta, niin se kyllä kehittyy ja muut auttavat tarvittaessa! Italialaisetkaan eivät puhu täydellistä englantia! 

 

 

Helmin kuva