Skip to main content

Kuka olet?

Moi! Olen Lotta Jalkanen, toisen vuosikurssin opiskelija ja toimin nyt keväällä toista kertaa kummina. Kansainvälisyys on kiehtonut mua oikeastaan aina ja olin peruskoulun aikana kolme vuotta englanninkielisessä koulussa kiinnostuksestani johtuen. Samaisesta syystä lähdin myös syksyllä 2018 mukaan kummitoimintaan. Tärkein ominaisuus mitä kummilta tulisi mielestäni löytyä on juurikin mielenkiinto kansainvälisyyttä ja ihmisiä kohtaan.

Mitä kummeilta vaaditaan?

Hyvillä aikataulutustaidoilla ja kiinnostuneisuudella ihmisiin pääsee pitkälle. Kummilla ei tarvitse olla täydellinen englannin kielen taito, mutta kummina toimivan täytyy kuitenkin pystyä hoitamaan tehtävät ajoissa, jotta saapumiset tapahtuvat mahdollisimman sujuvasti.

Kenelle suosittelisit kummiksi hakemista?

Suosittelen kaikkia hakemaan, jos vaihtareiden kanssa toimiminen kiinnostaa edes jonkin verran. Etenkin vaihtoon lähtemisestä kiinnostuneille kummitoiminnasta on varmasti hyötyä ja kummina saa hieman esimakua eri kulttuureista ja kulttuurieroista.

Mikä on parasta kummina olemisessa?

Se, että saa edustaa suomalaista opiskelijakulttuuria, tutustua mitä mahtavimpiin ihmisiin ja ottaa vastuuta tehtävien hoitamisesta.

Mitä olet oppinut kummina toimimisesta?

Sen, ettei kello 14:00 sovittu tapaaminen välttämättä tarkoita, että kaikki saapuvat paikalle tasan kello 14. Okei, vitsit sikseen. Kummina toimiminen opettaa suunnittelemaan aikatauluja, varautumaan yllättäviin muutoksiin, kommunikoimaan selkeämmin ja hyödyntämään Googlea aivan uudella tavalla etsiessä vastauksia vaihtareiden kysymyksiin.

Mikä on mielestäsi kummin tärkein tehtävä?

Auttaa vaihtareita kotiutumaan Ouluun. Vaihtarit kysyvät varsinkin alussa ja ennen saapumistaan kaikenlaista. Kummin suurin rooli on mielestäni vastata kysymyksiin ja auttaa ensimmäisinä viikkoina sopeutumaan tänne, jotta vaihtarilla olisi mahdollisimman helppo toimia uudessa kulttuurissa.

Mikä on ollut kaikista mieleenpainuvin hetki kummina toimimisessa?

Se, kun vaihtareista näkee kuinka paljon he nauttivat täällä olostaan, ovat löytäneet itselleen oman kaveriporukan, harrastuksia ja alkavat tuntea itsensä kotoisaksi.

Mikä oli yllättävintä kummina toimimisessa ja vastasiko kummina oleminen odotuksiasi?

Hain vuosi sitten syksyllä ensiksi pro:ksi, mutta en tullut valituksi. Onnekseni huomasin, että syksylle tarvittiin vielä yksi kummi ja sain paikan. Epäilykseni siitä, etteikö kummina toimiessa pääsisi tekemään yhtä monipuolisesti asioita kuin pienryhmäohjaajana, osoittautuivat täysin vääriksi. Syksyllä kummit ovat mukana oikeastaan kaikessa siinä missä pienryhmäohjaajatkin. Fuksiviikolla vaihtareiden kanssa pääsee osallistumaan kaupunkikierrokselle, Amazing Fuksi Raceen ja fuksisuunnistukseen. Keväällä taas pääsee suunnittelemaan melko vapaasti vaihtareille järjestettäviä tapahtumia ja niiden aikatauluja. Kummina toimiminen on täyttänyt kaikki odotukseni ja tarjonnut vielä enemmän.

Paljonko kummina oleminen vie aikaa?

Eniten aikaa on mennyt ennen saapumisia hoidettavaan sähköpostiviestittelyyn ja kysymyksiin vastailuun. Lukukauden alussa myös ensimmäinen viikko on melko tiivis saapumisten ja tapahtumien vuoksi. Kaiken saa kuitenkin hyvin sovitettua omiin aikatauluihin ja vastuita voi jakaa muiden kummien kanssa. Viikossa aikaa asioiden hoitamiseen menee nollasta kymmeneen tuntiin.

Millaisia terveisiä haluaisit lähettää kummiksi hakemista harkitsevalle?

Haluan rohkaista kaikkia hakemaan. Vaihtarit ovat hyvin aktiivisia käymään tapahtumissa ja järjestämään omia aktiviteetteja, joihin pääsee kummina osallistumaan. Kummina toimimisessa opiskelijaelämästä näkee ihan uudenlaisen puolen ja pääsee tekemään mahtavia juttuja huikeiden ihmisten kanssa!