Kuka olet?
Morjenttes! Olen Jemina Kotila, toisen vuoden opiskelija, käsityöintoilija ja mikä tärkeintä tämän tekstin kannalta; pienryhmäohjaaja. Viime elokuussa esittelytekstini tuleville pienryhmäläisilleni meni kutakuinkin näin: ”Mää oon 22v, kissat on elämä (valitettavasti en niitä poikakaverin allergian takia omista) ja opiskelu on parasta”. Kaikki edellä mainitut faktat ovat yhä voimassa. Nyt minulla on kunnia jakaa pienryhmäohjaajana toimimisen ilosanomaa täällä Finanssin blogissa!
Mitä PRO:lta vaaditaan ja kenelle suosittelisit hakemista?
Mielestäni pienryhmäohjaajan tärkein ominaisuus on halu olla läsnä. Muut henkilökohtaiset vahvuudet tukevat pienryhmäohjaajana toimimista, mutta palavaa intoa auttamiseen ei voi korvata millään. Kaikilla meillä on heikkoutemme, mutta omia puutteita täydentää mahtava PRO-pari. Myös muut pienryhmäohjaajat, Finanssin hallitus sekä tiedekunnan edustajat helpottavat urakkaa.
Suosittelen pienryhmäohjaajaksi hakemista jokaiselle, joka kokee olevansa valmis auttamaan milloin missäkin. Haluan muistuttaa, että myös hiljaisempi ja rauhallisempi henkilö voi olla erinomainen pienryhmäohjaaja, sillä laajassa kirjossa on tilaa kaikenlaisille persoonille.
Mitä olet oppinut PRO:na toimimisesta? Mikä on ollut parasta?
Pienryhmäohjaajanana toimiessani olen oppinut luottamaan enemmän itseeni ja omiin taitoihini. Minulle ehdottomasti tärkein kiitos on ollut omien pienryhmäläisten kehut onnistuneesta ohjauksesta. Uusien opiskelijoiden kiperien kysymysten ansiosta olen itsekin oppinut paljon uutta yliopistomaailmasta vastauksia selvitellessäni. Entä mikä on ollut parasta? Tietysti fuksit! Pienryhmäohjaaja pääsee tutustumaan joukkoon täysin erilaisia ihmisiä, ja fuksiviikon jälkeen yliopiston käytävillä tulee taatusti tuttuja kasvoja vastaan.
Kuinka paljon PRO:na toimiminen vie aikaa?
Pienryhmäohjaus vie juuri niin paljon aikaa, kuin sille on valmis sitä antamaan. Koulutus alkaa hyvin pian valintojen jälkeen keväällä, ja myös kesällä täytyy olla valmis tekemään hommia. Ensimmäiset viikot syyskuun alussa ovat hyvin tiukkoja aikataulultaan, joten pienryhmäohjaamisen, omien opintojen, kavereiden tapaamisen, mahdollisten töiden ja esimerkiksi toimikuntatyöskentelyn yhdistäminen voi tuottaa ajoittain haasteita. Kaikesta on kuitenkin mahdollista selvitä ja tuulisin aika kestää vain hetken.
Mikä on ollut yllättävintä PRO:na toimimisessa? Vastasiko toiminta odotuksiasi?
Pienryhmäohjauksessa minut yllätti se, että siitä saa todellakin tehdä itsensä näköistä yhdessä PRO-parin kanssa. Ei ole olemassa muottia oikeanlaiselle pienryhmäohjaukselle, vaan jokainen pari saa toimia omien vahvuuksiensa mukaan. Pienryhmäohjaajana toimiminen vastasi odotuksiani ja haluankin painottaa, että pienryhmäohjaaja tekee paljon muutakin kuin kokee fuksiviikon lukuisat kemut uudestaan. Pienryhmäohjaaja joutuu joskus myös opastamaan ikävissä asioissa, kuten siinä, miten opinto-oikeudesta luovutaan.
Mikä on ollut kaikista mieleenpainuvin hetki PRO:na toimimisen aikana?
Minulle mieleenpainuvin hetki pienryhmäohjaajana on ehdottomasti ollut se, kun kuulimme fuksisuunnistuksen tulokset. Tulimme valitettavasti toiselle sijalle pisteen erolla voittajiin. Vaikka toinen sija herätti (ja herättää edelleen) erittäin paljon katkeruutta, tuohon hetkeen tiivistyi mielestäni upealla tavalla mieletön ryhmähenkemme surressamme yhdessä tätä koettua vääryyttä.
Millaisia terveisiä haluaisit lähettää PRO:ksi hakemista harkitseville?
Minulta tai keneltä tahansa muulta pienryhmäohjaajalta saa aina tulla kysymään mitä tahansa, jos jokin pienryhmäohjaamisessa jäi vielä epäselväksi! Varmaa ja oikeaa vastausta en voi luvata, mutta jokaisella meistä on varmasti erilaisia kokemuksia jaettavana. Lopuksi haluan vielä sanoa terveiset kaikille teille, jotka haitte viime vuonna, mutta ette valitettavasti tulleet valituiksi: vielä ei ole liian myöhäistä! Pienryhmäohjaajaksi mahtuu myös vanhemman vuosikurssin opiskelijoita. Hakemus kannattaa siis lähettää tänäkin vuonna!
Onnea hakemusten kanssa ja sujuvia haastatteluja!