Skip to main content
2021

Vuosijuhlille valmistautuminen

By 20.10.202121 joulukuun, 2021No Comments

Ikuisuudelta tuntuneen tauon jälkeen päästään vihdoin juhlimaan taas vuosijuhlia, eikä mitä tahansa vuosijuhlia, vaan Finanssin kolmekymppisiä!

Koska juhlan etiketti ei välttämättä ole kaikille tuttu, on hyvä kerrata muutamia asioita. Lisäksi lopusta löydät tämän vuoden alesponsorit juhliin valmistumiseen!

Millainen on pukeutumisetiketti?

Vuosijuhlien pukukoodi on frakki, tumma puku tai iltapuku.

Frakin tai tumman puvun kanssa yhdistetään valkoinen paita kalvosimilla. Solmio/solmuke on tyyliltään hillitty ja tilanteeseen sopiva. Kengät ovat perinteisesti mustat, ohutpohjaiset ja niiden kanssa käytetään tummia sukkia. Frakin kanssa ei perinteisesti käytetä rannekelloa ja solmukkeen sekä taskuliinan tulisi olla valkoiset. Taskukelloa frakin kanssa voi sen sijaan käyttää.

Iltapuvussa tärkeintä on, että puvun helma peittää käyttäjänsä nilkat eli sen tulee olla täyspitkä. Puvun kanssa käytetään pientä ja siroa iltalaukkua, joka on mielellään olkahihnaton. Perinteisesti pitkät hiukset pidetään kiinni ja hartiat pidetään peitettynä jälkiruoan tarjoiluun saakka.

Juhlaan osallistuminen ei kuitenkaan ole kiinni siitä onko sinulla juuri oikeanlaista pukua tai asustetta. Olet tervetullut juhlaan sellaisena, millaisena koet olosi mukavaksi ja mikä taloudelliseen tilanteeseesi sopii, kuitenkin juhlan perinteikyyttä ja etikettiä kunnioittaen.

Miten ylioppilaskuntien, osakuntien ja ainejärjestöjen nauhat asetellaan?

Frakin ja puvun kanssa nauhaa kannetaan siten, että se laskeutuu oikealta olkapäältä alas vasemmalle. Frakin kanssa nauhaa kannetaan liivin ja paidan välissä. Sopiva korkeus nauhalle on frakkipaidan helmiäisnappien välissä. Tumman puvun kanssa nauhaa kannetaan samaan malliin, mutta solmion päällä ja takin alla. Nauha kannattaa kiinnittää paidan oikean olkapään kohdalta esimerkiksi hakaneulalla, jottei se kierry tai liiku pois paikaltaan illan aikana.

Iltapuvun kanssa nauhaa kannetaan taiteltuna ruusukkeena joka kiinnitetään pukuun vasemman rinnan kohdalle. Kiinnityksen voi tehdä hakaneulalla, tai ainejärjestön pinssillä. Taittelu kannattaa opetella itse, mutta tarvittaessa neuvoa voit hakea Finanssin kiltahuoneelta. Seuraa myös vuosijuhlaviikkojen Facebook-tapahtumaa lähempänä iltajuhlaa taitteluohjeita varten.

Sekä nauhoja että pinssejä voi ostaa kiltahuoneelta, aina hallituslaisen ollessa paikalla. Järjestämme myös erillisiä myyntihetkiä, jolloin tiedät varmasti hallituslaisen ja nauhan taitteluavun olevan paikalla.

Miten iltajuhlassa tulee käyttäytyä?

Ajoissa oleminen on tärkeää. Iltajuhla alkaa kutsussa ilmoitettuna aikana, mutta narikkaan on hyvä saapua hieman etuajassa, jotta ehdit löytää paikallesi ennen juhlan alkua.  Puheiden ja muiden esitysten aikana kunnioitetaan esiintyjää ja vältetään keskustelua. Juhlan aikana pidetään yksi pidempi tauko, ja muuten pöydistä poistuminen tulee tehdä mahdollisimman häiriöttämästi ja sopivassa tilanteessa. Jos ohjelma, kuten puheenvuoro lavalla, on käynnissä, on kohteliasta odottaa sen loppuun ennen paikalta poistumista tai paikalle palaamista. Vaikkakin baari on illan aikana auki juhlatilassa, emme suosittele hankkimaan vahvaa humalaa jo kahdeksaan mennessä, sillä juhlat kestävät lauantaihin asti.

Mistä tiedän, missä minun täytyy istua?

Oman pöytäpaikkasi löydät esillä olevasta pöytäkartasta. On kohteliasta esittäytyä pöytänaapureille löydettyäsi oman paikkasi. Juhlavieraat odottavat seisten, kunnes koko pöytäseurue on paikalla.

Mitä pitää muistaa syömis- ja juomiskäytänteistä?

Pöydässä on valmiina tarjoiltuna snapsi, joka nautitaan seremoniamestarin ohjeiden mukaisesti. Kun ruoka tarjoillaan, on kohdeliasta odottaa, kunnes koko pöytäseurueelle on tarjoiltu. Snapsia nauttiessa skoolataan ja malja kohotetaan olkapäiden korkeudelle. Tuttuun sitsityyliin, herrat kohottavat maljan ensin oikealla puolella istuvalle, sen jälkeen vasemmalle ja lopulta edessä istuvalle. Ennen maistamista katsahdetaan vielä omaan seuralaiseen. Naisella kuvio toimii peilikuvana.

Lauletaanko vuosijuhlilla?

Kyllä. Paikalla on valmiiksi jaetut lauluvihot. Seremoniamestarit aloittavat yhteiset laulut, kuten Helan gårin. Muita lauluvihon lauluja pöytäkunnat voivat harrastaa mm. snapsien yhteydessä. Muistathan esittää laulutoiveesi kohteliaasti seremoniamestarille. Toisin kuin sitseillä, pöytien hakkaaminen ja mellikset eivät kuulu vuosijuhlille.

 

Tässä oli tärkeimpiä etikettisääntöjä, mutta jos ne sattuvat jossain vaiheessa unohtumaan, on parasta turvautua maalaisjärkeen. Perusvirheet voit välttää muistamalla seuraavat asiat:

– Esitysten ja puheiden aikana tulee hillitä keskustelua

– Tukevaa humalaa kannattaa välttää, ainakin jatkoihin saakka

– Poistuminen puheiden aikana on hoidettava huomaamattomasti.

Sitten niihin alennuksiin! Tänä vuonna vuosijuhliin valmistautumisessa ovat mukana Mecco.fi, Kaunisommel, Beauty Spot -kauneushoitola sekä BellaHelena.
Mecco.fi
 • -30% verkkokauppatilauksesta koodilla Finanssi30
Kaunisommel
 • -10% alennus korjausompelupalveluista

Aikataulun puolesta ompeluihin on hyvä varata aikaa noin kolme viikkoa. Liikkeellä kannattaa siis olla hyvissä ajoin.
Korjausompeluiden hinnat ovat nähtävillä sivustolla www.kaunisommel.fi
Ajanvaraus sähköpostilla maarit.paasimaa@kaunisommel.fi tai soittamalla 050 9128229

Beauty Spot
 • Käydessäsi kasvohoidossa vko 46 tai 47 aikana, saat juhlameikin perjantaina 26.11. hintaan 55€ (normaalisti 61€).
 • Hierontapalvelut -15%  vko 46 ja 47 ajan

BellaHelena

Mira Turpeisen tekemistä töistä:

 • LashLovers klassiset ripsipidennykset, tarjoushinta 76,00€ (ovh 95,00€)
 • LashLovers volyymiripsipidennykset tarjoushinta 100,00€ (ovh 125,00€)
 • LashCurla kulmakarvojen laminointi (sis. kestovärjäyksen) tarjoushinta 37,00€ (ovh 62,00€)
 • Shellac kestolakkaukset kynsiin UV-kovetuksella tarjoushinta 25,00€ (ovh 42,00€)
 • kulmien tai ripsien kestovärjäys, tarjoushinta 10,00€ (ovh 20,00€)
 • kulmien ja ripsien kestovärjäys, tarjoushinta 20,00€ (ovh 30,00€)
 • Sothys tai Artdeco juhlameikki, tarjoushinta 29,50€ (ovh 59,00€)
 • Dr Ecksteinin kasvohoito/C-vitamiinihoito (todella hyvä ns.tuhkimohoito ennen juhlia), tajoushinta 31,00€ (ovh 62,00€).

Aikoja on rajoitetusti ja ne ovat jo auki ajanvaraus 24 palvelussa.
Hoitovaraukset voi tehdä netissä osoitteessa https://avoinna24.fi/bellahelena%22%20 tai soittamalla numeroon 0445522802.
Hoitojen hinnat, kuin myös mahdolliset tuoteostot (-20%) päivittyvät tarjoushintaisiksi kassalla mainitsemalla ´FINANSSI 30v.´ Se kannattaa kirjata tiedoksi myös netissä hoitoaikoja varatessa.

Muistathan myös Violetin Vyöhykkeen yhteistyökumppanit, kuten Pilailupuodin, josta voit löytää teemaan sopivan asun sillikselle.

Nähdään vuosijuhlilla!