Skip to main content
2015

Yrkän ABC

Nurmikko vihertää, linnut laulavat ja puissa alkaa pikkuhiljaa näkymään lehdenkorvia: kevät saapuu. Tähän mennessä vuoteen 2015 on mahtunut paljon asiaa, niin risuja kuin ruusujakin, mutta takana on aivan huikea puoli vuotta. Joulukuun loppupuolella pohdiskelin yrityssuhdevastaavan pestiä, ja hämmentyneenä mietin, että mistäköhän sitä edes lähtisi liikkeelle. Isot saappaat oli täytettävänä. Näin toukokuun puolella on kuitenkin hauska huomata, että on sitä saanut paljonkin aikaiseksi neljän kuukauden aikana, vaikka lähtökuopassa tietotasoni hallitustyöskentelystä oli pyöreät nolla. Kliseinen sanonta kaikuu edelleen korvissani; tekemällä oppii ja virheistä oppii vielä enemmän.

Yrkkä1Minulla on yksi mitä parhain toimikunta ja olemme yhdessä luoneet hyvän pohjan violetille vyöhykkeelle, ja tavoitteenamme on saada jäsenistölle parhaat edut käyttöön. Toimikuntani on auttanut minua useissa eri tehtävissä kuluneen vuoden aikana, kuten yritysvierailuiden järjestämisessä, violetin vyöhykkeen laajentamisessa sekä Helsingin excursiossa. Ainejärjestöaktiivisuus toiminnan ydin on se, kun pystyy kehittämään itseään ja antamaan muille ihmisille aiheen iloon tapahtumien ja muiden tärkeiden toimintojen avulla.
Yrityssuhdevastaavan pesti on kehittänyt minua ihmisenä sekä antanut minulle paljon käytännön kokemusta. Olen oppinut lähestymään virallisia tahoja sekä kommunikoimaan heidän kanssaan. Se ei ole niin helppoa, kuin sitä luulisi.. Tähän kuoppaan itsekin kompastuin kauteni alussa. Kuinka turhauttavaksi sitä kokee itsensä suurten yritysten jaloissa? Niin sanottu tyrkyttämisen jalotaito on tullut tutuksi pestissäni. Yritykset eivät saata vastata ensimmäiseen, toiseen eikä kolmanteenkaan sähköpostiviestiisi tai soittopyyntöösi. Mitkä keinot käyttöön? Itse olen oppinut löytämään ja käyttämään mitä eriskummallisimpia kanavia tavoittaakseni yritysten iso kihoja. Tämäkin on ns. jäävuoren huippu. Parhaimmat yhteydenotot ovat kuitenkin poikineet suhteiden kautta. Businessalalla on muistettava kuinka tärkeitä suhteet ovat, eikä sitä ei voi liiaksi painottaa.

Alkukevät oli minulle henkilökohtaisesi hyvin rankka. Tasapainottelin hallitus- ja kouluhommien välillä, mutta suurimpana huolenaiheenani olivat kesätyöt. Joka päivä jossain vaiheessa päivää päähäni iski tämä inhottava aihe, mistä saada töitä kesäksi ja uskon, että en todellakaan ole ollut ainoa opiskelija koulussamme, jotka ovat pähkäilleet tätä kyseistä asiaa. Tiukan talouden myötä yt-neuvottelut ovat käynnissä useassa eri yrityksessä, josta seuraa yleisesti kesätyöpaikkojen väheneminen. Minut kutsuttiin muutamiin työhaastatteluihin, mutta yksikään saamani haastattelu ei vastannut koulutustani tai minulla ei ollut vastaavaa kokemusta alalta. Epätoivon tunne hiipi pikkuhiljaa, ja minun teki mieli jo luovuttaa. Aloin suunnitella kesäopintojen suorittamista sekä tukien ja lainan nostamista kesäksi, mutta Kela muistutti, ettei tämä ole mahdollista kohdallani. Ihme kävikin ja sain vielä työhaastattelun Valiolle peruuntuneiden paikkojen takia. Minulle tuli kovat paineet saada työpaikka tilanteeni vuoksi, eikä tilannetta parantanut se, että olin viimeinen haastateltava ja vain yksi saisi paikan. Jännitys oli todella kova ennen haastattelua, ja eräs hyvä ystäväni tsemppasi ja kannusti minua haastatteluun linkittämällä minulle erilaisia tsemppivideoita, josta yksi oli Suomen Ekonomien preppausvideo työhaastatteluun meneville. Sain kyseisestä videosta erittäin hyviä vinkkejä, joita sitten kirjoittelin paperille ylös. Haluan myös laittaa kyseisen videon linkin tähän teille nähtäväksi, jos siitä mahdollisesti olisi teillekin hyötyä työnhaussa tälle keväälle tai tulevaisuudessa.

Muistakaa, että ikinä ei ole liian myöhäistä hakea töitä!

Hyvää kevättä kaikille!
Yrkkä-Hanna kiittää ja kuittaa!

Leave a Reply