Skip to main content
2021

Kuka, mitä, edari?  

By 2.10.202121 joulukuun, 2021No Comments

Finanssilla syyskokous tekee suurimmat linjanvedot ja valitsee hallituksen. Oulun yliopiston ylioppilaskunnassa (OYYsaman tekee edustajisto, joka valitaan kahden vuoden välein vaaleilla, johon juuri sinäkin jäsenmaksun maksaneena opiskelijana voit osallistua. Seuraava mahdollisuus vaikuttaa on nyt syksyllä 2021, niin äänestämällä kuin myös itse asettumalla ehdolle.  

Edustajisto koostuu 37-jäsenestä, jonka kokoonpano yleisesti löytyy täältä: https://www.oyy.fi/ota-yhteytta/edustajisto/. Edustajistoa johtaa puheenjohtajisto, joka vaihtuu ja valitaan vuosittain sen hetkisestä edustajistosta.  

Edustajisto on ylioppilaskunnassa ylin päättävä elin, joka päättää esimerkiksi talousarvion, toimintasuunnitelman ja strategian. Edustajiston valitsema hallitus vastaa operatiivisesta toiminnasta ylioppilaskunnassa. Edustajisto valvoo tätä toimintaa, jotta se toteutetaan jäsenistön, kaikkien opiskelijoiden etua vastaavalla tavalla. Vertaisin edustajiston roolia eduskuntaan ja siihen, miten lopulta kaikki kansanedustajat ovat äänestämässä lopullisesta päätöksestä, jota hallitus on valmistellut ja esittänyt. Tähän tyyliin myös edustajistossa toimitaan ja näin oppiikin hyödyllisiä taitoja elämää varten, kun tehdään yhteistyötä toisten kanssa ja pohditaan, miten oma tavoite saadaan läpi.  

Meitä kylterien edustajiston jäseniä eli edaattoreita on viisi ja muodostamme yhdessä varajäsenten kanssa kylterien vaaliliiton, joka sen sijaan kuuluu Tekniikan ja talouden vaalirenkaaseen (TeTa). Tetassa on myös vaaliliitot eri teekkarikilloista, joten olemme tiiviissä yhteistyössä pääasiallisesti teekkareiden kanssa ja tetan ryhmänjohtajina on yksi kylteriedaattori ja yksi tekniikan edaattori.  

Teta pyrkii vaikuttamaan aktiivisesti ylioppilaskuntaan. Tällä hetkellä tetalaisia ja erityisesti kyltereitä löytyy ylioppilaskunnan hallituksesta, talousvaliokunnasta ja Oulun yliopiston hallituksesta. Vaikuttaminen konkreettisesti tapahtuu juuri näiden erilaisten toimielinten kautta, mutta itse edustajiston tasolla Teta on aktiivinen asiakirjoja valmistellessa. Useasti parhaiten asioita saa edistettyä parhaalla mahdollisella tavalla etukäteen vaikuttamalla. Kylterien koulutuksen antamasta talousosaamisesta on ehdottomasti käytännön hyötyä, kun edustajisto rakentaa omistajaohjausstrategiaa ja miettii, miten varautumissuunnitelman kannalta ylioppilaskunnan kannattaa laajentaa tulopohjaansa jäsenmaksuista muihin tulonlähteisiin.  

 Tetan sisällä uskommekin vahvasti faktapohjaiseen tekemiseen, jossa teemme yhteistyötä kaikkien kanssa. Pyrimme koostamaan koko Tetan ryhmälle, edustajiston varsinaisille ja varajäsenille, saman faktapaketin, jonka perusteella jokainen saa äänestää niin kuin itse kokee parhaaksi. Ryhmänjohtajat ovat tärkeässä osassa koko prosessia, joten jos juuri Sinä haluat jotain edistää, kannattaa olla yhteydessä ryhmänjohtajiin Antti Pennalaan (antti.pennala@student.oulu.fi) ja Timo Veijolaan (timo.veijola@student.oulu.fi). 

___

Kiitokset Antti Pennalalle tästä vieraskynäkirjoituksesta, jonka kautta saimme kuvattua edustajiston ja sen toiminnan kaikille aiheesta kiinnostuneille! 

OYY:n edustajiston vaalit ovat tulossa nyt syksyllä, joten sinulla on nyt mahdollisuus asettua ehdolle, sekä käyttää äänesi ja vaikuttaa uuden edustajiston valintaan. Ehdolle asettumisesta sekä äänestysajankohdasta tullaan tiedottamaan Finanssin sähköpostilistalle (johon voit liittyä tästä), sekä OYY:n kanavissa. Tämänhetkisen Finanssin edustuksen OYY:llä ja Yliopistolla näet osoitteesta: https://finanssi.org/yhdistys/edunvalvonta/   

Ehdokkaaksi asettumisen aika on käynnissä nyt ja jatkuu 13.10. saakka. Finanssilaisena voit asettua ehdolle valitsemallesi listalle, jotka löydät osoitteesta: https://www.oyy.fi/ota-yhteytta/edustajisto/ 

Tekniikan ja Talouden vaalirenkaan Kylterien vaaliliittoon voit ilmoittautua ehdokkaaksi laittamalla viestiä Kopo Tarulle: kopo@finanssi.org tai +358 50 552 9006. Kaikki ehdokkuudesta kiinnostuneet ovat erittäin tervetulleita mukaan listalle!

Ääntäsi pääset käyttämään vaaleissa sähköisen äänestyksen kautta 28.10.-3.11.